Chutné snídaně z ovoce a zeleniny

Co zde najdete

najdete zde recepty na zdravé slané a sladké snídaně

Na konci stránky najdete odkazy na doplňky stravy, které jsou mojí každodenní rutinou ( jako jsou vitaminy, minerály ), bez nich už si to nedovedu představit. Jsou opravdu velkou posilou pro mé tělo. 

V naší stravě nepoklademe DDD vitamínů, minerálů, bílkovin a stopových prvků( doporučenou denní dávku a proto je potřeba doplňovat ) 

Pokud máte jiné zkušenosti a zajímavé recepty budu ráda, když je budete se mnou sdílet  


Snídaně je základ. Potěší, povzbudí a dodá energii do celého dne. Snídaně by měla být lehká ale vyvážená, měla by obsahovat vysoký podíl vlákniny ( ovoce - zelenina ), dále nepatrný obsah kvalitních sacharidů ( celozrnné pečivo, ovesné vločky, bezlepkové pečivo ), bílkovin ( tvaroh, zakysaná smetana, ořechy, semínka, vejce, rostlinná mléka, luštěninové pomazánky ) a kvalitních tuků ( máslo, semínka, ořechy, avokádo ). Pokud sníte málo ovoce a zeleniny je dobré nahrazovat vlákninu ve stravě zeleninovými a ovocnými šťávami.

Celozrnný chléb s rajčatovým tvarohem - pro 2 osoby

200g tvarohu, 2 lžíce zakysané smetany, 1 velké rajče, 1 malá cibule, 1 lžička sekané petrželky, sůl, 2 krajíčky celozrnného chleba

Tvaroh rozšleháme s mlékem dohladka. Rajče spaříme vroucí vodou, oloupeme a dužinu nakrájíme na kostičky. Cibuli najemno nastrouháme a promícháme s tvarohem. Vmícháme petrželku se špetkou soli. Natřeme na chléb a obložíme zeleninou.


Banánové placičky - 12 kusů

2 hrnky celozrnné pšeničné mouky, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička prášku do pečiva, 1/2 lžičky mořské soli, 1 lžička skořice, 1 rozmačkaný banán, 1 hrnek vody, 1 hrnek rostlinného mléka, 2 polévkové lžíce lněného semínka a 6 polévkových lžic vody ( místo 2 vajec ) 1-2 polévkové lžíce javorového sirupu nebo medu. 

V míse promícháme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, mořskou sůl a skořici. V další míse smícháme rozmačkaný banán, vodu, rostlinné mléko, lněné semínko s vodou a javorový sirup ( med ). Sypké a tekuté suroviny spojíme a důkladně promícháme, aby jsme neměli hrudky. Těsto by mělo býti tekutější proto pokud bude těsto příliš husté ještě zředíme mlékem. Rozpalte pánev či plotýnku s nepřilnavým povrchem. Nalijte vždy malou dávku těsta na rozpálenou plochu a až se začnou tvořit bublinky, palačinku obraťte. Podávejte hned ozdobené ovocem a lehce zakápnuté sirupem nebo namazané zavařeninou. Inspiraci se meze nekladou.

TIPY : Vytvářejte malé placičky lépe se otáčí


Babiččina ovesná kaše - 3 porce

2 hrnky vody, 1 hrnek ovesných vloček, 1/2 hrnku ostružin, 1/2 hrnku rozinek, 2 lžičky javorového sirupu ( medu ), 1/2 hrnku nakrájených jahod, 1-2 na kostičky nakrájené kiwi, skořice, lněné semínko, vlašské ořechy.

Přiveďte vodu k varu, vsypte ovesné vločky a rozinky, míchejte až do zhoustnutí ( 2-3 minuty ). Na dno servírovací misky nasypte ostružiny, pokapejte lžičkou javorového sirupu nebo medu. Přelijte ovesnou kaší a dozdobte jahodami a kiwi. Posypeme skořicí, lněným semínkem, pokapeme sirupem ( medem )a  nakonec posypeme vlašskými oříšky.                       

TIPY : Můžete použít jakékoliv čerstvé ovoce, např. dobrý je banán s broskví, banán jablko, směs lesních plodů nebo jen jablečné inspiraci se meze nekladou.     


Chléb s vejcem a okurkou - pro 1 osobu

1 krajíček slunečnicového chleba, 1 lžička másla, 100g salátové okurky, pepř, 1/2 lžičky sekaného kopru, 1 vejce, sůl 

Chléb namažeme máslem, okurku omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Poklademe na chleba posolíme opepříme posypeme nasekaným koprem a navrch poskládáme vejce uvařené na tvrdo.

TIP : Doplníme ještě jinými druhy zeleniny jako např. paprika, rajče, mrkev, ředkvička, různé druhy salátů atd.


Švestková snídaně - pro 1 osobu

1 makovka nebo loupák, 50 g čerstvého sýra ( cottage nebo lučina), 5 sladkých švestek 

Makovku nebo loupák namažeme čerstvým sýrem. Švestky vypeckujeme, rozmixujeme a pyré navršíme na sýr.

TIP : je velmi dobré na vrchu zlehka posypat skořicí. Dobře se snoubí se skořicí a dodává exotickou chuť.


Špaldové vločky s hruškou - pro 1 osobu

1 hruška, 1 jablko, 3 lžíce špaldových vloček, 3 lžíce zakysané smetany, 1 lžička medu, 1 lžíce mandlí a nebo jiných ořechů 

Hrušku a jablko omyjeme. Hrušku oloupeme a nakrájíme na kostičky a jablko neloupeme a nastrouháme. Zakysanou smetanu lehce osladíme medem. v servírovací misce prokládáme ovoce vločky a smetanu. Poslední vrstva je smetana, kterou posypeme sekanými mandlemi a nebo jinými ořechy, které máme rádi.

TIP : Tento recept lze kombinovat v různých ovocných variantách např. 1. lesní směs s kakaem a čokoládou ( samozřejmě kvalitní ) 2 . mango + kokos, 3. banán + jahody, 4. maliny + chia semínka, borůvky, meruňky atd. Vždy berte sezónní ovoce


Ovocné koktejly

Banánovo - ostružinový 

1 hrnek mražených kousků banánu, 1 hrnek mražených ostružin, 3/ hrnku rostlinného mléka, 2 polévkové lžíce jablečného džusu. 

Lesní směs a broskve 

1 1/4 hrnku mražené směsi, 2 hrnky pokrájených broskví, 3/4 hrnku rostlinného mléka, 2 polévkové lžíce jablečného džusu.

Tropic - jahodový

4 hrnky mražených jahod,1 banán, 2 broskve, 1 hrnek šťávy z pomerančů, 2 hrnky ledu a mixujeme dohladka

TIPY: Chcete -li koktejl zředit použijte rostlinné mléko. Tajemství přípravy hustého koktejlu s výraznou chutí spočívá v použití mraženého ovoce.


Variace ovocných misek

Banán + jahody + zakysaná smetana ( bílý jogurt ) + směs ořechů a sušeného ovoce                

banány a jahody nakrájíme přelijeme lžící zakysané smetany posypeme směsí ořechů a podáváme. Kdo má rád sladší použije lžičku medu nebo agávového sirupu.

Banán + jablko + skořice + bílý jogurt ( zakysaná smetana ) + směs ořechů                                 

banán rozmačkáme vidličkou na kaši a prokládáme s nastrouhaným jablkem ( jablíčko strouháme i se šlupkou ) přidáme navrch dvě lžíce bílého jogurtu a posypeme skořicí a směsí ořechů. V té samé variantě můžeme použít kombinace

banán + kokos + maliny + směs ořechů                                                                                             

mango + kokos + strouhaná čokoláda + směs ořechů     

 můžete použít i müsli nebo různé ovesné kaše kombinovat se dá vše podle chuti


Variace slaných snídaní ( i svačinek ) 

chléb použijeme vždy kvalitní špaldový, celozrnný, vícezrnný, slunečnicový atd.

1) Avokádo s cottage sýrem a zrníčky z granátového jablíčka                                            

Cottage sýr namažeme na celozrnný chléb, poklademe na měsíčky nakrájeným avokádem a posypeme granátovým jablkem

TIP : Doporučuji k tomu talířek čerstvé zeleniny a nebo ovoce. Cottage sýr můžeme nahradit lučinou a nebo tvarohem.

2) Lučina s plátky ananasu a oříšky kešu                                                                                            

Slunečnicový chléb namažeme lučinou, poklademe plátky ananasu a posypeme nasekanými kešu oříšky.

TIP : Doporučuji talířek čerstvé zeleniny a nebo ovoce. A pokud máte rádi pikantní přidejte do lučiny česnek. V kombinaci s ananasem je to velmi dobré.

3) Rajčatová salsa s volským okem a petrželkou                                                                             

Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na olivovém oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme rajčata a 5 minut necháme povařit na mírném ohni. Po vychladnutí osolíme, opepříme přidáme trochu petrželky ( mohou být i jiné bylinky ). Navrstvíme na chléb ( chléb můžete i lehce opéci je to také moc dobré ) na to položíme volské oko a posypeme pažitkou.

TIP : Doporučuji talíř čerstvé zeleniny a nebo zeleninové šťávy. Velmi dobrá je také varianta , že místo volského oka pokrájíme na salsu avokádo a posypeme slunečnicovými semínky.

4) Lístky kapusty s vaječnou omeletou a sýrem                                                                                

Chléb lehce potřeme máslem na to přidáme nakrájenou a lehce spařenou kapustu posypeme strouhaným sýrem a navrch položíme tenkou omeletu z vajec. Úplně nakonec můžeme posypat pažitkou a slunečnicovými semínky, které opražíme na sucho na pánvi.                        

TIP : Doporučuji talířek čerstvé zeleniny a nebo zeleninové šťávy. 

5) Cream cheese s uzeným lososem a vlašskými oříšky                                                                  

Krémový sýr namažeme na chléb, poklademe plátky uzeného lososa a posypeme vlašskými oříšky. 

TIP : Zkusila jsem lučinu i tvaroh a také to bylo moc dobré. Doporučuji talířek čerstvé zeleniny a nebo zeleninové šťávy. Místo vlašských oříšků můžete použít také piniové jsou moc dobré.

6) Řapíkatý celer s hummusem a rozinkami                                                                                          

Humus připravíme následovně, koupíme si sterilovanou cizrnu scedíme ji dáme do mixéru přidáme olivový olej, sůl, pepř, citronovou šťávu, kari. Vše důkladně rozmixujeme na kaši ( konzistence pomazánky ). Pomazánku namažeme na chléb poklademe nakrájený řapíkatý celer a posypeme rozinkami.

TIP : Pokud nemáte rádi indickou kuchyň. Můžete dát do humusu místo kari římský kmín doplnit zeleninou ( ředkvičky, okurka, rajče, paprika, mrkev ) a navrch posypat praženými slunečnicovými semínky. Doporučuji talířek čerstvé zeleniny k tomu.


Mrkvová pikantní pomazánka

mrkev, sůl, máslo, zakysaná smetana, na sucho opražená slunečnicová semínka, kari, česnek                          Nastrouhanou mrkev nahrubo podusíte na másle 5min, osolíte, necháte vychladnout. Poté zamícháte zakysanou smetanu, na sucho opražená slunečnicová semínka, trošku kari a stroužek česneku. Hotovou pomazánku mažeme na chléb nebo opečený toust. Doplníme talířem čerstvé zeleniny.  


Pomazánka z cottage sýra a tuňáka

1 tuňák kousky v konzervě, 1 kelímek přírodního cottage sýra, 2 lžíce hustšího bílého jogurtu, 3 lžíce jemných ovesných vloček, na dochucení hořčici, pepř, citronovou šťávu (pro děti vynechat) na další ozdobení - čerstvou cibuli / pažitku / řeřichu apod ...

Tuňáka rozmačkáme vidličkou. Pokud máme ve vlastní šťávě, šťávu necháme, pokud máme  tuňáka v oleji, olej vylijeme. Když použijeme šťávu, je pak vhodné pomazánku zahustit lžící ovesných vloček navíc, aby nebyla zbytečně řídká. Smícháme se sýrem cottage. Přidáme 2 lžíce bílého jogurtu ( nejlépe řecký ) a 3 lžíce jemně mletých ovesných vloček, které pomazánku zahustí. Ochutíme, jak nám  vyhovuje a také podle toho, zda chceme  dát pomazánku dětem. Hotovou pomazánku mažeme na chléb nebo i jiné pečivo.

TIP : Doplníme talíř zeleniny nebo zeleninový salát a to už by mohlo být i jako lehčí oběd a nebo večeře


Čokoládovo - banánový chia pudink 

zralejší banán 1, holandské kakao 1 lžíce, mléko 1-1,5 dcl, semínka 5 lžic

Banán rozmačkáme na kaši, přidáme kakao, nalijeme mléko a přisypeme chia semínka. Vše spolu promícháme a necháme minimálně 1 h nabobtnat. 

TIP : Nakonec pudink dozdobte čerstvým ovocem a lžící zakysané smetany mňam, mňam :)


Banánovo - malinový chia pudink

rýžové mléko 300 ml ( nebo jiné rostlinné ), banán 1 ks, chia seminka 4 lžíce, maliny 100 g, med 3 lžíce, čerstvá máta a pár malin na ozdobu.

Banán nakrájíme  na kousky, přidáme  maliny, med a vše zalijeme mlékem. Rozmixujeme. Přidáme do směsi chia semínka, zamícháme  a necháme nabobtnat ( cca 1 hodinu ) Směsí naplňíme skleničky a  ozdobíme celými malinami a mátou. Necháme vychladit a podáváme.

TIP : Tento pudink lze udělat v mnoha variantách, když maliny nahradíme (  jahody, borůvky, rybíz, meruňky, mango, atd. )


Vaječná omeleta 

vajíčko, sýr, trochu soli, ředkvičky, jarní cibulka, všechny ingredience zamícháme a na pánvi z obou stran upečeme. Podáváme s pečivem a samozřejmě doplníme talířem zeleniny a nebo malým salátem. ( mohu doporučit i jako lehkou svačinu a nebo oběd )

TIP : tato snídaně je vhodná na den, kdy nás čeká hodně práce


Pokud máte jiné zkušenosti a zajímavé recepty budu ráda, když je budete se mnou sdílet 

Doplňky stravy