DIETNÍ OPATŘENÍ PŘI DETOXIKACI ORGANISMU
Zatěžující látky a nevhodné potraviny
Alkohol, nikotin a další drogy, včetně tzv. lehkých
Bílý (rafinovaný) cukr a všechny výrobky bílý cukr obsahující - zákusky, bonbóny, čokoláda, sušenky, kompoty, ochucené minerálky, šťávy.
Uzeniny, smažená jídla. Ztužené tuky (margariny) a rafinované oleje.
Pšenice, pšeničné pečivo a další výrobky z bílé mouky. Při přecitlivělosti na lepek (gluten) nutno vynechat také ječmen a žito.
Kravské mléko a mléčné výrobky (včetně jogurtů s cukrem).
Maso z velkochovů
Dochucovače – kečup, hořčice, ocet. Umělé látky, konzervanty a barviva (glutaman sodný, kyselina benzoová...).
Slepičí vejce (zejména bílek)
Kofeinová káva, černý čaj.
Kopaná sůl (NaCl).
Ostrá nestravitelná koření jako pepř, chilli, kari.
Lilkovité plodiny (rajčata, papriky, lilek, uskladněné brambory) – zejména při alergiích, dně a revmatu.
Omezit konzumaci tropického ovoce.
Vhodná alternativa, doporučené potraviny
Zelené a nefermentované čaje, Yerba maté (cesmína paraguayská), kvalitní suché víno, zásadotvorné pivo (Plzeň, Krušovice)
Hroznový cukr (D - glukóza), javorový sirup, rapadura (sušená třtinová šťáva), ječný slad, melasa, stévie. Při fungicidní a protikvasinkové dietě všechny cukry velmi omezeně!
Vařit ve vodě, v páře, krátká tepelná úprava.
Za studena lisované oleje (slunečnicový, lněný, dýňový, olivový) a tuky (máslo, sádlo).
Pohanka, jáhly, kukuřice, oves, amarant, quinoa, celozrnná rýže.
Pohankové, ovesné a jiné rostlinné mléko. Přírodní ovčí a kozí sýry, tofu, smetana, podmáslí, kysané výrobky.
Drůbeží maso (krůta, kachna, husa), králík, zvěřina, ryby (hejk, pstruh, kapr, mořská štika, tuňák, losos).
Tahini (sezamová pasta), citrónová šťáva, mořské řasy.
Omezeně samotný žloutek.
Bylinkové čaje, Rooibos, Lapacho.
Ostrá nestravitelná koření jako pepř, chilli, kari.
Majoránka, tymián, rozmarýn, skořice...
Mořská sůl
Ostatní druhy zeleniny, brambory pouze ranné (kvůli plísním a jedovatému solaninu v klíčcích).
Domácí ovoce, lesní plody.
Pozn. Pozornost věnujte možným osobním alergenům: koření, jahody, jablka, česnek, citrusy, luštěniny (včetně sóji), ořechy. Doporučuji vytestovat pomocí kroužkového kineziologického testu nebo navštívit alergologa či imunologa.
!!!FUNGICIDNÍ DIETA !!! Zvláště při kvasinkových infekcích (candidóza, aspergilóza, pityriáza...) je kromě fruktózy (rafinovaný cukr - sacharóza, sušené a sladké ovoce jako hrušky, švestky, hroznové víno, banán, mango ) nutné vyhnout se také všem potravinám, při jejichž výrobě se používá kvasinek – droždí, veškerému kynutému pečivu (s výjimkou kváskového celožitného chleba), pivu, méně kvalitním vínům, plísňovým sýrům, octu a zelenině nakládané do octa, fermentované sóji a rýži (Natto, Tempeh, Amasaké, Miso, některé sojové omáčky).
Jezte spíše méně, ale častěji během dne. Dodržujte pitný režim – nejméně 1,5 litru tekutin na 50 kg váhy. Upřednostňujte nízkosodné vody (Na+ < 100 mg/l) bez chuťových přísad.