Recepty z bylinek a ovoce
MEDY A MARMELÁDY
🌼 Šípková marmeláda 🌼 - POSILUJE JÁTRA A LEDVINY
1 kg šípků omyjeme a zbavíme peciček. Vložíme je do hrnce a přelijeme vodou tak, aby hladina byla těsně nad nimi, poté 30 min vaříme. Odstavíme a šípky i s vodou rozmixujeme nebo rozemeleme. Vše ještě propasírujeme. Poté osladíme 150 g medu, případně okořeníme čerstvým zázvorem a nastrouhanou pomerančovou kůrou. Hotovou marmeládu naplníme do malých šroubovacích sklenic a uchováme v lednici.
🌼 Rakytníková marmeláda 🌼 - JE BOHATÁ NA KAROTEN, POMÁHÁ PŘI BOLESTECH HLAVY A ZHORŠENÉ KONCENTRACI
rakytníkové bobule vaříme v malém množství vody, dokud nepopraskají. Potom je propasírujeme přes síto a na 1 kg dřeně přidáme 1/2 kg želírovacího cukru. Povaříme a ještě horkou marmeládu přeléváme do připravených sklenic.
🌼 Bezová marmeláda s mrkví 🌼 - OBSAHUJE ZVLÁŠŤ VELKÉ MNOŽSTVÍ VITAMINŮ A POSILŇUJE.
500 g bezových plodů vaříme 5 minut se 400 ml vody a poté propasírujeme. Dále ještě očistíme 500 g mrkve, podusíme ji s trochu vody a propasírujeme. Obě hmoty smícháme, zvážíme a znovu povaříme s množstvím cukru odpovídajícím polovině jejich váhy.
🌼 Exotická dýňová marmeláda 🌼
500 g dýně, 300 g ananasu, 100 - 200 ml bílého vína, 1 kg želírovacího cukru. Dužinu z dýně a ananasu nakrájíme na kostičky, smícháme s vínem a rozmixujeme nahrubo nebo najemno ( podle chuti ) tyčovým mixérem nebo ve stolním mixéru. Přelijeme do hrnce necháme povařit s želírovacím cukrem a necháme vařit. Přelijeme do důkladně vymytých sklenic a skladujeme v lednici. Chutná skvěle.
🌼 Rybízová marmeláda 🌼 - VELMI ZDRAVÉ OVOCE, KTERÉ KDYŽ SE SMÍCHAJÍ ČERVENÉ I ČERNÉ PLODY JE VELMI CHUTNÁ
Plody rybízu omyjeme a zbavíme stopek. Vmícháme 1/2 kg želírovacího cukru na každý kilogram ovoce a přivedeme k varu. Při přípravě dodržujeme pokyny na obalu cukru. Pokud chceme marmeládu jemnější rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Nalijeme do sklenic vymytých horkou vodou a dobře uzavřeme. Marmeláda má velmi lahodnou chuť.
🌼 Hluchavkový med 🌼 - HLAVĚ HLUCHAVKA BÍLÁ A HLUCHAVKA NACHOVÁ SE POUŽÍVAJÍ JAKO LÉČIVKY, NEJČASTĚJŠÍ VYUŽITÍ NACHLAZENÍ, ANGÍNA, KAŠEL, CHŘIPKA4 plné hrsti květů, 1 l vody, 2 citrony ( šťáva ), 1 pomeranč ( šťáva ), 1 kg třtinového cukru. Květy posypeme cukrem zalijeme šťávou z jednoho citronu a necháme 12 h stát. Pak přidáme vodu cukr a svaříme. Přecedíme, přidáme šťávu z 1 citronu a 1 pomeranče a vaříme do zhoustnutí.
🌼 Sedmikráskový med 🌼 - ZVYŠUJE PROCES LÁTKOVÉ VÝMĚNY, ZÁNĚTY DÝCHACÍCHCEST, ZÁNĚTY KRKU A DÁSNÍ, KOŽNÍ ONEMOCNĚNÍ, ČISTÍ KREV ( PŘÍMÁ KONZUMACE 4 SEDMIKRÁSKY DENNĚ ) 2 velké hrsti květů, 1/2 l vody, 1 vanilkový cukr, 1 citron, 1/2 pomeranče, 500 g třtinového cukru, 2 hřebíčky ( nemusí ) Květy propláchneme, přidáme pomeranč, citron a hřebíček. Přelijeme vroucí vodou a necháme 24 h louhovat. Přecedíme, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Horké nalíváme do sklenic.
🌼 Lipový med 🌼 - POSÍLENÍ IMUNITNÍHO SYSTÉMU250 g květů lípy, 2 citrony, 1 kg třtinového cukru, 2 l vody. Květy a citron zalijeme vodou, vaříme 15 minut od varu a necháme 24 h louhovat, přecedíme přidáme cukr a zahříváme do zhoustnutí.
Pokud vás recepty zaujali, a nějaký z nich se chystáte vyzkoušet, budu ráda, když mi napíšete zpětnou vazbu.
Děkuji
Vaše Petra ❤