Vitaminy
Látky důležité pro tělo
V dnešní době se vitaminům nepřikládá taková váha jak by si zasloužily. Z mých zkušeností si lidé myslí, že se všechny vitaminy samy v těle vyrobí aniž by jsme se o to nějakým způsobem přičinily. Tak jednoduché to ale není. Základem všeho je zdravé stravování, které nás nasměruje tím správným směrem. Ve stravě totiž můžeme získat patřičnou denní dávku vitaminů.
Vitaminy
jsou látky, které musíme přijímat stravou, protože lidský organismus není schopen je vyrábět sám. V našem těle plní mnoho důležitých funkcí. Mohou hrát i důležitou roli v prevenci některých onemocnění. Zpomalují procesy stárnutí, jsou schopny posilovat imunitní systém našeho těla a některé mají dokonce antioxidační vlastnosti.
Vitaminy, rozdělujeme do dvou skupin rozpustné v tucích a ve vodě
1. rozpustné v tucích - ukládají se v organismu a jejich zásoba vydrží v těle několik týdnů až měsíců. Jsou to vitamíny A, D, E, K
2. rozpustné ve vodě - neukládají se do zásoby, jejich přebytek se vylučuje močí a proto se musejí průběžně doplňovat. Patří sem vitamin C a vitamíny B Comlexu.
Vitamin D (kalciferol)
sluneční vitamin
Vitamin D, je důležitý při vstřebávání vápníku a fosforu v krvi, čímž napomáhá při stavbě kostí a zubů, působí proti osteoporóze, podílí se na činnosti příštítných tělísek.
Lidé, kteří mají onemocnění dásní by na vitamin D neměli zapomínat můžou tím zabránit úbytku kostní dřeně v čelistech, která je velmi důležitá pro upevnění zubů aby nevypadávali.
- zvyšuje obranyschopnost organismu
- povzbuzuje činnost štítné žlázy
- léčí záněty kloubů
- působí při léčbě lupénky
- uklidňuje nervy, napomáhá klidnému spánku
- podporuje vylučování toxických látek z těla (detox)
Důsledky nedostatku vitaminu D ?
křivice ( rachitis ), svalové změny, měknutí kostí, zubní kazy a vypadávání zubů, průjem, nespavost, nervové poruchy, podrážděnost,
Zdroje
V první řadě je to zdroj ze slunce. Pomáhá nám tento vitamin v těle udržovat až do zimy. Pokud je sluníčka málo což je v zimním období měli by jsme do jídelníčku zařadit co nejvíce ryb a potravin, které nám přes zimu pomohou vitamin D doplnit.
vaječný žloutek, játra, losos, sardinky, tuňák, pstruh, makrela, halibut, slunečnicová semínka, naklíčená semena.
Vitamin A (retinol )
vitamin imunity
Vitamin A, je velmi důležitý pro zrak a správné fungování tkání. Je to silný antioxidant. Tím, že je to vitamin rozpustný v tucích, je vhodné při konzumaci nějaký tuk doplnit, aby se uvolnili všechny potřebné látky do těla.
- podporuje produkci hlenu
- posiluje obranyschopnost organismu
- růst a vývoj dětí
- pomáhá léčit zvětšenou štítnou žlázu
- důležitý pro vývoj zubů ( infekce, záněty )
- pomáhá při hojení zánětlivých postižení tlustého střeva
- urychluje hojení natažených a přetížených svalů.
Důsledky nedostatku vitamínu A
zánět spojivek, vrásčitá pokožka a vady zraku, záněty (močového měchýře, průdušek a pochvy), praskání a krvácení rtů, svědivá kůže na loktech a nohách.
Zdroje
vaječný žloutek, mrkev, rajčata, brokolice, špenát, hlávkový salát, paprika, dýně, banán, cukrový meloun, citrony, mango, meruňky, broskve, arašídy, mandle, ryby,
Vitamin E (tokoferol)
vitamin plodnosti
Vitamin E, spolu s vitaminem C je nejvíce prostudovaný vitamin. Jedním z prvních poznatků tohoto vitaminu je vliv na podporu a činnost pohlavních orgánů. Podílí se na fungování červených krvinek a tkání, posiluje imunitní systém, stabilizuje ženské hormony.
Je to antioxidant
Posiluje činnost pohlavních orgánů, zvyšuje naši vitalitu a sex - appeal, hraje důležitou roli v prevenci srdečních a cévních onemocnění (pacienti s nemocí srdce brát pod dozorem lékaře) při prevenci rakoviny plic a děložního hrdla, spolupůsobí při léčbě chudokrevnosti.
Ve spojitosti s vitaminem C a K a selenem představují *superzbraň* proti volným radikálům a rakovinotvorným látkám.
Vitamin E a křečové žíly ?
je známo že vznik křečových žil je podporován nedostatkem vitaminu E a A. Vitamin E napomáhá v pružnosti cévní tkáně. Preventivní péče vyžaduje pohyb, nekřížit nohy a nezůstávat dlouho ve stejné poloze, konzumovat vyváženou stravu s dostatkem vlákniny.
Vitamin E napomáhá i při stárnutí, pokud budete do organismu dávkovat správné množství tohoto vitaminu může to mít velmi pozitivní vliv na vaši mladost. Vitamin E je biologický antioxidant ( proto ho velmi často najdeme v kosmetice ) omlazuje kůži a předchází vzniku vrásek.
Dále
zvyšuje obranyschopnost organismu, působí proti revmatickým bolestem, léčí herpes ( v podobě oleje a nebo doplňku stravy ), pomáhá při léčbě bércových vředů, ulevuje bolestem způsobené artritidou, pomáhá při léčbě Parkinsonovy a Alzheimerovy nemoci, chrání před toxiny z cigaretového kouře, působí na plísně nohou a na otoky, léčí akné. ( potírání vitaminu E v oleji )
Důsledky nedostatku vitaminu E ?
projevem nedostatku vitaminu E jsou stařecké skvrny na rukou, horší koncentrace, špatné hojení ran, ochablá a suchá kůže, snadná tvorba modřin, mastné vlasy, poruchy krevního oběhu, poruchy zraku, pokles sexuálního apetitu a neplodnost, anémie, svalové dystrofie, degenerativní cévní změny, oční zákaly, ochabování reflexů.
Není vhodné tento vitamin používat dva dny před chirurgickým zákrokem !!!!!!
Denní potřebu vitaminu E pro dospělého zajistí například lžička kvalitního oleje (třeba do salátů), lžíce slunečnicových semínek, miska müsli s ořechy.
Tento vitamín je součástí multivitaminových směsí a nebo v doplňku Omega 3 mastných kyselin
Zdroje
olej ( lisovaný za studena ), ořechy (lískové oříšky, mandle), slunečnicová a sezamová semínka, vaječný žloutek, sójové boby, luštěniny, celozrnná mouka, müsli, avokádo, papriky, rajčata, chřest, fazole, brokolice, špenát, růžičková kapusta ostružiny, černý rybíz, ( v mase najdete jen velmi malé množství )
Vitamin K (fylochinon)
vitamin pro naši krev
Vitamin K sehrává klíčovou roli při srážení krve. Napomáhá správně vyživovat kosti ( osteoporóza ), je důležitý pro tvorbu bílkovin, prevence rakoviny u nemocných po radioterapii, podporuje správnou funkci ledvin, napomáhá při léčbě vředů, podporuje činnost srdce, podporuje snížení LDL cholesterolu, je také velmi důležitý co se týče zdraví zubů a celkové vitality člověka.
Vitamin K a jeho vstřebatelnost ?
Vstřebatelnost vitaminu K může narušit užívání acylpirinu, antibiotik, léků proti bolesti a léky na srážlivost krve. Ten kdo je často rentgenován si může být jist, že vitaminu K má velmi málo. Nedostatek vitaminu K se také může projevovat u lidí s nemocemi jater a střevních potíží, u nichž je narušeno vstřebávání živin ( vředová kolitida, celiakie, záněty tenkého střeva )
Důsledky nedostatku vitaminu K ?
Nedostatek tohoto vitaminu bývá vzácný, může se však objevit u lidí co mají nemocná játra či v důsledku užívání antibiotik, kdy jsou ničeny střevní bakterie. Další příznaky- zpomalení srážlivosti krve, špatné hojení ran, bolestivé krvácení při menstruaci, střevní potíže, únava, krvácivost z nosu, sklon k tvorbě modřin.
Vitamin K by měl být užíván pod lékařským dozorem!!!
Denní potřebu vitaminu K, vám zajistí např. lžíce slunečnicového nebo olivového oleje ( jako zálivka na salát ), porce kapusty květáku či brokolice, porce tvarohu nebo bílého kvalitního jogurtu se živou kulturou.
Zdroje
listová a růžičková kapusta, vojtěška, špenát, zelí, kadeřávek, brokolice, okurky, hlávkový salát, rajčata, zelené bylinky ( řeřicha, libeček, petržel), olivový olej ( za studena lisovaný ), mořské řasy, rybí tuk, melasa, vnitřnosti, kuřecí, telecí a jehněčí maso, hovězí, slunečnicová semínka, pistáciové oříšky, bílý jogurt.
Vitamin C (kyselina askorbová)
zázrak přírody
Tento vitamin je dozajista neznámější a nejrozšířenější vitamin ze všech vitaminu. Představuje 80% veškeré potřeby vitaminů.
Vitamin C a dlouhověkost
- denně přijímat vitamin C
- denně přijímat vitamin E
- zajistit potřebné množství vitaminů a minerálů
- omezit množství konzumovaných uhlovodanů, hlavně cukru
nekouřit !!!!!!!!! ( kouříte-li zvyšte přísun vitaminu C, protože tento vitamin kuřákům chybí)
Vitamin C zvyšuje obranyschopnost proti infekčním nemocem a nachlazení. Při infekčních nemocech stoupá potřeba vitaminu C dvacetkrát až čtyřicetkrát. Výzkumy potvrzují, že příjem vitaminu C při nachlazení může dobu rekonvalescence zkrátit o jeden den.
U starších lidí pomáhá zvládat infekci dýchacích cest.
Nedostatek tohoto vitaminu má vliv na vznik srdečního infarktu a mrtvice, neboť snížená hladina tohoto vitaminu zvyšuje riziko krevních sraženin.
Pomáhá při regeneraci nemocné tkáně či buněk.
Má vliv na hojení pooperačních ran, zlomenin a popálenin, napomáhá vstřebávání hematomu (modřin).
Chrání preventivně proti rakovině a to zejména jícnu, pankreatu, konečníku a děložního hrdla. Napomáhá zpomalení růstu nádorů.
- je přirozeným antihistaminikem a pomáhá předcházet alergiím
- napomáhá při prevenci a léčbě astmatických příznaků
- působí pozitivně při léčbě šedého a zeleného zákalu
- detoxikuje organismus a odstraňuje vedlejší účinky řady léků
- je nezbytný pro tvorbu kolagenu a tím ovlivňuje stav všech tkání, svalů, kostí, šlach, vazů, cév a kůže
- je protitoxickou látkou při bodnutí hmyzu
- při léčbě artritidy a artrózy
- urychluje léčbu oparu
- zabraňuje očním problémům u diabetiků
- pomáhá vstřebávat železo a proto je důležitý při chudokrevnosti
- umožňuje produkci hormonů, které spalují tuky, což má pozitivní vliv při hubnutí
Vitamin C a jeho nedostatek?
Nedostatek vitaminu C u starších lidí vyvolává spoustu příznaků, svraštěná kůže, vrásky, ohnutá záda, tmavé skvrny na pokožce, podlitiny. Krvácení dásní při čištění zubů, snížená odolnost organismu, vypadávání vlasů a zubů, křehkost kostí, chudokrevnost, přibývání na váze, degenerace svalstva, nespavost, depresivní nálady, záněty sliznic, hemoroidy, křečové žíly, slabost, únava a neschopnost koncentrace
Vstřebávání vitaminu C usnadňuje kombinace vitaminu C + vápník + hořčík
Co vitamin C ničí je tepelná úprava, zmrazování, světlo, kovy, antibiotika, acylpyrin, některé léky a sirupy na kašel
Kdo by neměl na tento vitamin zapomínat jsou kuřáci a ten kdo často holduje alkoholu. Játra tento vitamin potřebují k vyloučení alkoholu z krve. Čím nižší je hladina vitaminu C v krvi, tím déle trvá otrava. Kuřáci při vykouření jedné cigarety mohou v těle zničit až 120 mg vitaminu C.
Denní potřebu vitaminu C pro dospělého můžeme zajistit porcí růžičkové kapusty nebo brokolice, půlkou čerstvé červené papriky, jednou větší kedlubnou, dvěma pomeranči a nebo citrony, jedním kiwi, miskou jahod, hrstí černého rybízu,
Nejvíce vitaminu C je v plodech šípku!!!!!!!!!
Zdroje
rakytník, šípky, červená paprika, křen, zelené bylinky, mrkev, mandarinka, cibule, rajčata, jablka, meruňky, citrony, pomeranče
Vitaminy skupiny B
jsou známi jako B - komplex, bez jejich přítomnosti by nemohli správně fungovat enzymy, které jsou zodpovědné za uvolňování energie z živin.
Vitaminy skupiny B jsou kardiology doporučovány při prevenci srdečních chorob.
Vitamin B1 ( thiamin )
Vitamin pro radost a pevné nervy
Musí být do těla pravidelně dodáván.
Vitamin B1 se podílí na metabolismu sacharidů a hraje důležitou roli při jejich přeměně na glukózu, což je jediný typ cukru, který může tělo přeměnit na energii.
U lidí, kteří často holdují sladkostem, moučným jídlům, zákuskům. Je potřeba tento vitamin zvýšit ve stravě a nebo dodat jako doplněk stravy.
Někdy se mu říká duševní vitamin, protože má pozitivní vliv na nervový systém a duševní výkon, odstraňuje nervozitu, je nezbytný pro paměť, pozornost a chápání, spolu s vitaminem B6 pomáhá proti revmatickým bolestem a zánětu nervů, zlepšuje trávení, zklidňuje zažívací potíže (společně s vitaminy B5 a B8), je klíčový při léčbě pásového oparu, odstraňuje brnění a křeče v dolních končetinách a lýtkách, pomáhá při nevolnosti z cestování, zlepšuje kvalitu spánku.
Vitamin B1 také stabilizuje chuť k jídlu a jeho mírný nedostatek vyvolává chuť na sladké. !!!!!
Důsledky nedostatku vitaminu B1 ?
Beri- beri, nechutenství, únava, krátká paměť, neschopnost koncentrace, nejistota.
Co narušuje vstřebávání vitaminu B1 ?
narušuje ho pečení, vaření, mražení, užívání léků na žaludek, diuretika, antibiotika, antikoncepční tablety.
Tento vitamin likviduje káva (i bez kofeinu),čaj, alkohol, tabák a dále nadměrná konzumace sladkostí a sladkých nápojů ztěžuje vstřebávání vitaminu B1.
Co naopak vstřebávání vitaminu B1 usnadňuje je kombinace s vitaminem C.
Potřeba vitaminu B1 se zvyšuje u osob starších 55 let a u kuřáků, po fyzické námaze, při stresu, při horečnatých stavech a po chirurgických zákrocích.
S projevy nedostatku tohoto vitaminu se můžeme setkat u chonického alkoholismu.!!!!!
Denní potřebu vitaminu B1 pro dospělého zajistí hrst slunečnicových semínek, miska cereálií nebo müsli s ořechy.
Zdroje
pivovarské kvasnice, droždí, pšeničné klíčky, vejce, drůbež, ryby, luštěniny, ovesné vločky, avokádo, kedluben, hrášek, česnek, sušené švestky a fíky, datle, rozinky, borůvky, slunečnicová semínka, sezamová semínka, kešu a lískové ořechy
Vitamin B3 ( niacin )
vitamin pro pevné nervy
Vitamin B3 se vyskytuje ve dvou formách - niacin a niacinamid. Ve většině potravin se nachází malé množství niacinu. Část vitaminu B3 si tělo dokáže vytvořit, je-li ve stravě dostatek bílkovin a vitaminu B6. Tělo si jej vyrábí z aminokyseliny Tryptofanu , která je velmi důležitá pro náš spánek a duševní vyrovnanost.
Je vitaminem mentální a nervové rovnováhy, odstraňuje výkyvy v náladách a je nezbytný k dobré činnosti mozkových buněk. Dnes se používá jako podpůrný lék při léčbě nervového systému jako je léčba depresí, Schizofrenie ( společně s vitaminem C a stravou bohatou na bílkoviny )
Vitamin B3 snižuje vylučování histaminu, může vést ke zlepšení alergie, zejména senné rýmy. Také astma velice dobře podpoří.
- podílí se na látkové výměně
- působí na dobré zažívání
- snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi
- upravuje vysoký tlak
- odstraňuje bolesti hlavy
- působí při zánětu žil
- přispívá ke snižování hladiny cukru
- bývá užíván k léčbě alkoholismu, kouření a sebevražedným sklonům
- lidé nemocní dnou by se měli vitaminu B3 vyhnout
Důsledky nedostatku vitaminu B3 ?
nespavost, nevolnost, drsná pokožka, zánět sliznic dásní a citlivé dásně, zarudlý jazyk, bolesti hlavy, poruchy paměti, váhový úbytek, průjmy
Co narušuje vstřebávání vitaminu B3 ?
ten kdo pravidelně pije alkohol ( nedostatek zvyšuje chuť a touhu po alkoholu ) ti kteří pijí pravidelně alkohol by měli zvýšit jeho potřebu dvojnásobně až trojnásobně, antikoncepční tablety, antibiotika, léky na spaní, průmyslově zpracované potraviny. Při odtučňovacích dietách se také ztrácí velké množství tohoto vitaminu.
Co vstřebatelnost naopak usnadňuje ?
když se užívá pohromadě s chromem a aminokyselinou tryptofanu
Denní potřebu vitaminu B3 pro dospělého zajistí například porce pečeného kuřete, porce hovězího masa, 2 - 3 krajíce celozrnného chleba se sýrem, miska cereálií obohacena ořechy a slunečnicovými semínky.
Zdroje
sezamová semínka ( měla by se konzumovat 2-3x týdně ) , sezamový olej, pivovarské kvasnice, krůtí maso, treska, slunečnicová semínka, luštěniny, brambory, hrášek, vejce, kukuřice, žampiony, parmezán, nektarinky, broskve, granátové jablko
Vitamin B2 ( riboflavin )
motor našeho života
Z přibližně 70 bilionů buněk, z nichž se skládá organismus člověka, neexistuje jediná, která by se obešla bez tohoto vitaminu.
Nedostatek tohoto vitaminu v našem organismu snižuje množství energie, což má za následek únavu a pocit vyčerpání. Je důležitý pro sítnici oka, podporuje jasnější vidění a spolu s vitaminem A zlepšuje noční vidění. Hraje důležitou roli v prevenci šedého zákalu. Vyšší dávky tohoto vitaminu působí na migrény. Je velmi důležitý pro sportovce pomáhá zvyšovat výkonnost. Pokud trpíte mastnými vlasy a máte příliš mastnou pleť pravděpodobně je to nedostatek tohoto vitaminu. Pomáhá i při léčbě akné. Podporuje tvorbu nových buněk, správnou funkci jater, chudokrevnost, je důležitý při tvorbě hormonů štítné žlázy, je proti plísním, ekzémům a alergiím, pomáhá při léčbě oparu, pomáhá léčit syndrom karpálního tunelu, podporuje hojení tkání, tlumí chuť na sladké.
Důsledky nedostatku vitaminu B2 ?
Nedostatek tohoto vitaminu je obtížně stanovitelný, ale jeho jasným projevem jsou bolavé a citlivé ústní koutky, boláky v ústech, šupinatá vyrážka na nose a na bradě, trhlinky na bradavkách kojících žen a únava.
Diety jiné dietní režimy. Jíte-li málo masa a mléčných produktů měli byste zvýšit příjem vitaminů B2 ( vegetariáni, vegani atd. )
Co narušuje vstřebávání vitaminu B2 ?
velkým nepřítelem vitaminu B2 je světlo. Dále ho ničí voda ( při vaření se vitamin uvolňuje do vody ) také soda, alkohol, antikoncepční tablety, antibiotika, antidepresiva, stres a kouření narušují a ničí tento vitamin stejně jako velké množství železa, zinku, mědi či manganu.
Tento vitamin se velice dobře vstřebává v kombinaci s minerálem selenu.
Denní potřebu tohoto vitaminu pro dospělého zajistí např. porce pokrmu z jater, porce květákového mozečku s vejci, 2-3 krajíce celozrnného chleba se sýrem, miska cereálií s mlékem nebo hrst mandlí.
Zdroje
játra, mořské řasy, pivovarské kvasnice, mandle, tvaroh, květák, žampiony, vejce, hovězí maso, brokolice, slunečnicová semínka, kuřecí maso, tuňák, ovesné vločky, banány.
Vitamin B4 ( kyselina listová )
vitamin dobré nálady
Za pomoci kyseliny listové vznikají nervově dráždivé látky serotonin a noradrenalin takzvané hormony štěstí. serotonin uklidňuje a tlumí nervový systém a je zodpovědný za zdravý spánek. Noradrenalin navozuje pohodu, zahání únavu, nervozitu, zvyšuje schopnost koncentrace a působí protidepresivně.
Jeho důležitost je i pro zdravé srdce. Nedostatečný příjem může riziko vzniku srdečních chorob zdvojnásobit až ztrojnásobit.
Těhotné ženy mají zvýšenou potřebu kyseliny listové. Při početí a prvních třech měsících těhotenství může nedostatek kyseliny listové vyvolat u plodu nenapravitelné škody, neboť v té době se u embrya vytvářejí základy budoucí nervové a kardiovaskulární soustavy. Dostatečný příjem kyseliny listové rovněž zvyšuje tvorbu mléka při kojení. Pomáhá zachovat pevnost kostí a zmírnit riziko osteoporózy.
Ženy, které užívají antikoncepci mají sníženou hladinu kyseliny listové.
- podílí se na metabolismu aminokyselin
- účinná proti dědičným chorobám
- podporuje funkci jater, žaludku a střev
- důležitá při prevenci rakoviny ( zejména plic, tlustého střeva a konečníku )
- chrání proti střevním parazitům
- snižuje hyperaktivitu u dětí ADHD
- proti šedivění vlasů
Co narušuje vstřebávání vitaminu B4 ?
sluneční světlo, alkohol, průmyslové postupy přípravy jídel, tepelná úprava pokrmů a dlouhé skladování. Ten kdo stále užívá léky má velmi vysoké riziko nedostatku. Léky jako jsou antibiotika, acylpyrin, analgetika, antikoncepce a léky na křečové žíly.
Co vstřebatelnost naopak usnadňuje ?
když se bere ve spojitosti s vitaminem B12
Denní potřebu kyseliny listové pro dospělého zajistí např. porce jater, špenátu, brokolice a nebo miska cereálií.
Zdroje
dobrým zdrojem je listová zelenina, játra, libové maso, ořechy, celozrnná mouka a výrobky z ní, pomeranče, banány, sušené datle, mandle
aby jsme dostali z ovoce a zeleniny co nejvíce kyseliny listové konzumujeme ji syrovou
A proč?
kyselina listová je rozpustná ve vodě a je velmi citlivá na světlo. Prostřednictvím vody zelenina ztrácí až 90% kyseliny listové, teplem až 50%
tento článek je rozepsaný